Documentaire Talking About mY Generation met Marina Schriek

Documentaire Talking About mY Generation met Marina Schriek over sociale innovatieIn de documentaire ‘Talking About mY Generation’ met Marina Schriek wordt ingegaan op de generatie Y en de verschillen met de voorgaande generatie X en de Babyboomers of de protestgeneratie. Er zijn veel belangrijke verschillen tussen deze generaties met vooral één groot verschil en dat is het belang wat de Y Generatie hecht aan de balans tussen werk en privé.

Hechting aan balans is sterk
Vrije tijd, hobby’s en andere activiteiten buiten het werk zijn een must! Terwijl de Babyboomers vanuit de opbouw na de oorlog en ook Generatie X weinig moeite lijken te hebben met een verschoven werk/privé balans. De werkgever wordt door de Generatie Y dan ook vaak gevraagd naar de mogelijkheden omtrent flexibel werken, jobrotatie en  thuiswerk.  Een vijfdaagse werkweek van 9 tot 17 uur is niet meer van deze tijd vinden ze. Het is ook raar dat je, buiten productiewerk, iedere week precies 40 uur nodig zou hebben om je werk te doen. De Generatie Y wil gestuurd worden op output en niet op aanwezigheid. Uit een studie van PWC onder het eigen personeelsbestand bleek ook dat ruim 20% bereid is om minder geld te verdienen in ruil voor minder uren werken per week. Voor deze Y generatie is werk ook niet automatisch de sleutel voor een succesvol leven. Leren, doen, uitzoeken en ervaren zijn voor hen de kernwoorden. Ze willen geprikkeld en uitgedaagd  worden en een grote betrokkenheid voelen bij wat ze doen en voor welke werkgever. Organisaties dienen hier rekening mee te houden. Grote organisaties zien de Generatie Y vaak snel vertrekken omdat ze niet passen in de bestaande cultuur en structuur van veel organisaties. Daarnaast is het aantal werknemers uit de Generatie Y wat uitvalt met stress gerelateerde klachten en met name burn-out steeds groter aan het worden. Het zijn vooral deze jonge mensen die meestal hoger opgeleid zijn, die moeite hebben om zich staande te houden in de bestaande structuren van grote organisaties. De uitval met burn-out klachten is een dure aangelegenheid omdat een burn-out al snel ruim 190 dagen duurt en daarmee alleen al aan (salaris)kosten rond de €50.000 zal zijn. De documentaire Talking About mY Generation gaat in op de verschillen van de verschillende generaties en is zo een platform om passie, bevlogenheid, keuzestress en burn-out bespreekbaar te maken in organisatie. Aandacht voor deze verschillen en het structureel aanpakken ervan leidt via sociale innovatie tot een goede samenwerking tussen de generaties en een verbeterde bedrijfscultuur.

Een steeds groter wordende groep
In 2014 maakt ruim 36% van de werknemers deel uit van de Generatie Y. Binnen sommige grote organisaties maakt de Generatie Y al voor meer dan 70% deel uit van het totale personeelsbestand wat voor dit soort organisaties snel op kan lopen tot maar liefst 80% in 2016. Reden genoeg om de eigen organisatie ook gezien vanuit generatie diversiteit onder de loep te nemen en daarvoor deze documentaire te bekijken. Meer informatie over de documentaire  Talking About mY Generation en dienstverlening rondom sociale innovatie is te vinden op de website van De Opening | burn-out specialisten. Zie de link www.deopening.nl/Ygeneratie voor meer informatie.

Aan de slag met de Y Generatie
Wilt u meer informatie via de mail en de mogelijkheden bekijken voor sociale innovatie binnen uw organisatie. Neem contact met ons op of bel meteen via 0168 481717 en bespreek de mogelijkheden.

Trailer Talking About mY Generation